A Farm
A Farm

Vendee, France, 2009 - phase 1 complete - phase 2 in 2013

The extension of this farm house is an exercise in developping an ambiguous contemporary architectural language which is both seamlessly prolonge the traditional building and clearly expresses its time. The aim is to achieve a building which expresses a total unity where the past and the present exist together as one.

 ​The typology of this building called longere is similar to a cottage ; it is formed by the arrangement of a succession of rooms in a line on one or two storeys. This is particularly flexible in time and indeed the existing house has typically been extended 4 times already. We propose to continue with the addition of a large and tall drawing room and bedroom above, in line with the rest of the house but separated by a covered terrace of the same dimension.

​The typology of this building called longere is similar to a cottage ; it is formed by the arrangement of a succession of rooms in a line on one or two storeys. This is particularly flexible in time and indeed the existing house has typically been extended 4 times already. We propose to continue with the addition of a large and tall drawing room and bedroom above, in line with the rest of the house but separated by a covered terrace of the same dimension.

 ​This intermediate space is anbiguous in its environmental quality and use, it is both inside and out. Although not heated, it can be opened or closed following the weather conditions to form a tempered version of the climate. It can function as a sun space or as protection from the rain, or as shade, or as a glass house. It is large enough to sit 50 people confortably and can be used to grow vegetables all year round. As it can be fully opened, it does not have the drawback of overheating that a glass house has. This is particularly an issue in the mild and sunny climate found here.

​This intermediate space is anbiguous in its environmental quality and use, it is both inside and out. Although not heated, it can be opened or closed following the weather conditions to form a tempered version of the climate. It can function as a sun space or as protection from the rain, or as shade, or as a glass house. It is large enough to sit 50 people confortably and can be used to grow vegetables all year round. As it can be fully opened, it does not have the drawback of overheating that a glass house has. This is particularly an issue in the mild and sunny climate found here.

 As this space is central to the house it also brings people in contact with their surrounding whilst they move through the building; this reminds you and attracts you to the the climate and the landscape you are surrounded by. It forms a punctuation in your daily life and a transition between the inside and out. At the same time, the building forms a gateway to the landscape falling down beyond, the loggia is like a doorway which frames the vegetation and sky beyond.  ​

As this space is central to the house it also brings people in contact with their surrounding whilst they move through the building; this reminds you and attracts you to the the climate and the landscape you are surrounded by. It forms a punctuation in your daily life and a transition between the inside and out. At the same time, the building forms a gateway to the landscape falling down beyond, the loggia is like a doorway which frames the vegetation and sky beyond.

 ​The interest into flexible fenestration extends to the windows which are all a flexible association of sliding doors, shutters and insect screens which can be retracted out of the way into the walls. This combination allows perfect ventilation, shading and security in the hotter months. For the covered terrace, industrial and glazed sectional door can be closed or retracted under the roof completely out of the way. Robust materials are being used throughout for maximum flexibility.

​The interest into flexible fenestration extends to the windows which are all a flexible association of sliding doors, shutters and insect screens which can be retracted out of the way into the walls. This combination allows perfect ventilation, shading and security in the hotter months. For the covered terrace, industrial and glazed sectional door can be closed or retracted under the roof completely out of the way. Robust materials are being used throughout for maximum flexibility.

  The landscape is being treated following the concept developped by Gilles Clement of The Garden in Movement, where the native plants are being controlled following their own peregrination. You can follow this experiment on the blog  here . ​You can follow the construction  here   Main contractor:  Biron Constructions   Fenestration contractor:  Gaillard   Kitchen and wood panelling: Traineau

The landscape is being treated following the concept developped by Gilles Clement of The Garden in Movement, where the native plants are being controlled following their own peregrination. You can follow this experiment on the blog here.

​You can follow the construction here

Main contractor: Biron Constructions

Fenestration contractor: Gaillard

Kitchen and wood panelling: Traineau

P1000279.jpg
P1000195.JPG
P1000202.jpg
P1000221.JPG
DSC01985.JPG
DSC01976-1.jpg
Photo ancienne.jpg
CIMG7103#3.jpg
A Farm
 ​The typology of this building called longere is similar to a cottage ; it is formed by the arrangement of a succession of rooms in a line on one or two storeys. This is particularly flexible in time and indeed the existing house has typically been extended 4 times already. We propose to continue with the addition of a large and tall drawing room and bedroom above, in line with the rest of the house but separated by a covered terrace of the same dimension.
 ​This intermediate space is anbiguous in its environmental quality and use, it is both inside and out. Although not heated, it can be opened or closed following the weather conditions to form a tempered version of the climate. It can function as a sun space or as protection from the rain, or as shade, or as a glass house. It is large enough to sit 50 people confortably and can be used to grow vegetables all year round. As it can be fully opened, it does not have the drawback of overheating that a glass house has. This is particularly an issue in the mild and sunny climate found here.
 As this space is central to the house it also brings people in contact with their surrounding whilst they move through the building; this reminds you and attracts you to the the climate and the landscape you are surrounded by. It forms a punctuation in your daily life and a transition between the inside and out. At the same time, the building forms a gateway to the landscape falling down beyond, the loggia is like a doorway which frames the vegetation and sky beyond.  ​
 ​The interest into flexible fenestration extends to the windows which are all a flexible association of sliding doors, shutters and insect screens which can be retracted out of the way into the walls. This combination allows perfect ventilation, shading and security in the hotter months. For the covered terrace, industrial and glazed sectional door can be closed or retracted under the roof completely out of the way. Robust materials are being used throughout for maximum flexibility.
  The landscape is being treated following the concept developped by Gilles Clement of The Garden in Movement, where the native plants are being controlled following their own peregrination. You can follow this experiment on the blog  here . ​You can follow the construction  here   Main contractor:  Biron Constructions   Fenestration contractor:  Gaillard   Kitchen and wood panelling: Traineau
P1000279.jpg
P1000195.JPG
P1000202.jpg
P1000221.JPG
DSC01985.JPG
DSC01976-1.jpg
Photo ancienne.jpg
CIMG7103#3.jpg
A Farm

Vendee, France, 2009 - phase 1 complete - phase 2 in 2013

The extension of this farm house is an exercise in developping an ambiguous contemporary architectural language which is both seamlessly prolonge the traditional building and clearly expresses its time. The aim is to achieve a building which expresses a total unity where the past and the present exist together as one.

​The typology of this building called longere is similar to a cottage ; it is formed by the arrangement of a succession of rooms in a line on one or two storeys. This is particularly flexible in time and indeed the existing house has typically been extended 4 times already. We propose to continue with the addition of a large and tall drawing room and bedroom above, in line with the rest of the house but separated by a covered terrace of the same dimension.

​This intermediate space is anbiguous in its environmental quality and use, it is both inside and out. Although not heated, it can be opened or closed following the weather conditions to form a tempered version of the climate. It can function as a sun space or as protection from the rain, or as shade, or as a glass house. It is large enough to sit 50 people confortably and can be used to grow vegetables all year round. As it can be fully opened, it does not have the drawback of overheating that a glass house has. This is particularly an issue in the mild and sunny climate found here.

As this space is central to the house it also brings people in contact with their surrounding whilst they move through the building; this reminds you and attracts you to the the climate and the landscape you are surrounded by. It forms a punctuation in your daily life and a transition between the inside and out. At the same time, the building forms a gateway to the landscape falling down beyond, the loggia is like a doorway which frames the vegetation and sky beyond.

​The interest into flexible fenestration extends to the windows which are all a flexible association of sliding doors, shutters and insect screens which can be retracted out of the way into the walls. This combination allows perfect ventilation, shading and security in the hotter months. For the covered terrace, industrial and glazed sectional door can be closed or retracted under the roof completely out of the way. Robust materials are being used throughout for maximum flexibility.

The landscape is being treated following the concept developped by Gilles Clement of The Garden in Movement, where the native plants are being controlled following their own peregrination. You can follow this experiment on the blog here.

​You can follow the construction here

Main contractor: Biron Constructions

Fenestration contractor: Gaillard

Kitchen and wood panelling: Traineau

show thumbnails