A New build House on an estuary
A New build House on an estuary

Cornwall 2006-2008

This project consists of a new built house on the site of a tired bungalow. The site is on the edge of an old Scottish village on the shore of a tidal river. The river side both benefits from amazing views and the warm South orientation. The presence of the river is not without problems; due to global warming, it is expected that the maximum flood levels are going to rise by 1m in the coming 30 years. The main challenge is thus to create a house which will stay dry and limits its height so as not to hide the views of the river from the village above.

 ​To make the most of the views and sunlight, the main rooms are aligned in the river side range. The “servicing” rooms (larder, corridor, cloakroom...) are placed in the North range (in blue). The ground floor is reserved for the lively functions (kitchen, dining, lounge) while the first floor is quiet (bedrooms, snug). The snug is provided with a bay window upstairs to give a 180 degrees view of the river. The house is aligned with the river elevation of the neighbouring houses to be ideally placed to get the views.

​To make the most of the views and sunlight, the main rooms are aligned in the river side range. The “servicing” rooms (larder, corridor, cloakroom...) are placed in the North range (in blue). The ground floor is reserved for the lively functions (kitchen, dining, lounge) while the first floor is quiet (bedrooms, snug). The snug is provided with a bay window upstairs to give a 180 degrees view of the river. The house is aligned with the river elevation of the neighbouring houses to be ideally placed to get the views.

 ​The chosen volumes reinterpret the traditional Cornish house composed of two parallel ranges with an M shaped roof and central valley. This reduces the height of the building and thus allows a full first floor. The future garage and office are defined as separate low ranges shaped to embrace an entrance courtyard. They connect the house to the street. The proposed materials are rendered masonry with a slate roof to integrate in the Cornish landscape.

​The chosen volumes reinterpret the traditional Cornish house composed of two parallel ranges with an M shaped roof and central valley. This reduces the height of the building and thus allows a full first floor. The future garage and office are defined as separate low ranges shaped to embrace an entrance courtyard. They connect the house to the street. The proposed materials are rendered masonry with a slate roof to integrate in the Cornish landscape.

From-street-side.jpg
 ​The street side openings are scarce and vertical like the older local buildings. On the river side, to benefit from the views and the sun, large horizontal glazed screens are recessed in the facade to maximize winter sun and be in the shade in the summer to avoid overheating.

​The street side openings are scarce and vertical like the older local buildings. On the river side, to benefit from the views and the sun, large horizontal glazed screens are recessed in the facade to maximize winter sun and be in the shade in the summer to avoid overheating.

Courtyard.jpg
Stairway.jpg
Dining.jpg
From-lounge.jpg
Snug.jpg
siteplan.jpg
060604-groundfloor.jpg
A New build House on an estuary
 ​To make the most of the views and sunlight, the main rooms are aligned in the river side range. The “servicing” rooms (larder, corridor, cloakroom...) are placed in the North range (in blue). The ground floor is reserved for the lively functions (kitchen, dining, lounge) while the first floor is quiet (bedrooms, snug). The snug is provided with a bay window upstairs to give a 180 degrees view of the river. The house is aligned with the river elevation of the neighbouring houses to be ideally placed to get the views.
 ​The chosen volumes reinterpret the traditional Cornish house composed of two parallel ranges with an M shaped roof and central valley. This reduces the height of the building and thus allows a full first floor. The future garage and office are defined as separate low ranges shaped to embrace an entrance courtyard. They connect the house to the street. The proposed materials are rendered masonry with a slate roof to integrate in the Cornish landscape.
From-street-side.jpg
 ​The street side openings are scarce and vertical like the older local buildings. On the river side, to benefit from the views and the sun, large horizontal glazed screens are recessed in the facade to maximize winter sun and be in the shade in the summer to avoid overheating.
Courtyard.jpg
Stairway.jpg
Dining.jpg
From-lounge.jpg
Snug.jpg
siteplan.jpg
060604-groundfloor.jpg
A New build House on an estuary

Cornwall 2006-2008

This project consists of a new built house on the site of a tired bungalow. The site is on the edge of an old Scottish village on the shore of a tidal river. The river side both benefits from amazing views and the warm South orientation. The presence of the river is not without problems; due to global warming, it is expected that the maximum flood levels are going to rise by 1m in the coming 30 years. The main challenge is thus to create a house which will stay dry and limits its height so as not to hide the views of the river from the village above.

​To make the most of the views and sunlight, the main rooms are aligned in the river side range. The “servicing” rooms (larder, corridor, cloakroom...) are placed in the North range (in blue). The ground floor is reserved for the lively functions (kitchen, dining, lounge) while the first floor is quiet (bedrooms, snug). The snug is provided with a bay window upstairs to give a 180 degrees view of the river. The house is aligned with the river elevation of the neighbouring houses to be ideally placed to get the views.

​The chosen volumes reinterpret the traditional Cornish house composed of two parallel ranges with an M shaped roof and central valley. This reduces the height of the building and thus allows a full first floor. The future garage and office are defined as separate low ranges shaped to embrace an entrance courtyard. They connect the house to the street. The proposed materials are rendered masonry with a slate roof to integrate in the Cornish landscape.

​The street side openings are scarce and vertical like the older local buildings. On the river side, to benefit from the views and the sun, large horizontal glazed screens are recessed in the facade to maximize winter sun and be in the shade in the summer to avoid overheating.

show thumbnails